BHA Bust-up: Paula’s Choice Skin Perfecting 2% BHA Liquid vs COSRX BHA Blackhead Power Liquid

bha-bust-up-pc-vs-cosrx-01

Välkomma till den episka fajten mellan titelhållaren Skin Perfecting 2% BHA Liquid från Paula’s Choice och utmanaren BHA Blackhead Power Liquid från COSRX! De två kombatanterna kommer att mötas i tre ronder och endast en kan stå som segrare. Vem blir det? Finns bara ett sätt att ta reda på det…

LET’S GET READY TO RUMBLE!

Vad är BHA och hur fungerar det?

BHA, eller beta hydroxy acid, är en oljelösande syra med förmåga att tränga ner i porerna och rensa ur den talg som annars gärna vill ligga där och förvandlas till pormaskar eller komedoner. Det här är en syra för dig med fetare hy som dras med tilltäppta porer, enstaka finnar och allmänt taskig hy, vilket i mitt fall ofta uppenbarar sig runt tiden för mens – har du däremot en aktiv acne med utslag i hela ansiktet är det inte säkert att enbart BHA hjälper, då tycker jag att du ska söka hjälp hos en hudläkare för behandling istället.

Några saker att lägga på minnet när det gäller BHA:

 • Till skillnad från storasyster AHA gör inte BHA huden solkänslig på samma sätt, vilket gör att BHA funkar bra att använda på morgonen – givetvis med adekvat solskydd! – men…
 • …BHA i tonerformat, som dessa två motståndare, kan du inte bara applicera och direkt gå vidare till nästa steg. Syran måste neutraliseras på huden om du vill se någon effekt överhuvudtaget, en process som tar 20-30 minuter. Först därefter följer du upp med resten av din rutin.
 • Applicera alltid på torr, rengjord hud (gäller alla aktiva produkter). Vänta hellre ett par minuter efter rengöring för att säkerställa att huden verkligen torkat än att applicera på hud som fortfarande är lite fuktig.
 • Överdriv inte. För mig räcker det gott och väl med två-tre gånger per vecka.

Rond 1: Innehåll

Skin Perfecting 2% BHA Liquid: Water, Methylpropanediol, Butylene Glycol, Salicylic Acid, Polysorbate 20, Camellia Oleifera (Green Tea) Leaf Extract, Sodium Hydroxide, Tetrasodium EDTA.

Kort INCI med typiskt hudvänliga och pålitliga ingredienser. COSDNA flaggar endast harmlösa Butylene Glycol, som finns i ca allt hudvårdande.

BHA Blackhead Power Liquid: Salix Alba Bark Water, Butylene Glycol, Betaine Salicylate, Niacinamide, 1,2-Hexanediol, Arginine, Panthenol, Sodium Hyaluronate, Xanthan Gum, Ethyl Hexanediol.

Här har man valt att utvinna salicylsyran från pilträdsbark, vilket känns lite…snällare? Dessutom hittar vi hudhjältarna niacinamide (vitamin B3) och hyaluronsyra, något som alltid är ett plus för mig, samt aminosyran arginin. Även här flaggar COSDNA Butylene Glycol.

Ronden går till: BHA Blackhead Power Liquid, tack vare fler hudvårdande ingredienser.

Rond 2: Konsistens, förpackning, doft och upplevelse

Jag ställer inga höga krav när det gäller själva konsistensen, huvudsaken är att produkten är lättapplicerad och lättillgänglig ur förpackningssynpunkt. PC har valt en vit flaska med skruvkork (teamet bakom skulle hellre svälja sina egna tummar än att förpacka något i en genomskinlig förpackning pga DE AKTIVA INGREDIENSERNA FÖRSTÖRS I DAGSLJUS BLERGHHHH ALLMÄN HYSTERI 👻) medan COSRX väljer en semitransparent flaska med pump. Jag har löst ”problemet” (LOL,not really) genom att förvara flaskan i dess ytterkartonnage – skyddad från det hemska, hemska dagsljuset samtidigt som jag ser hur mycket produkt jag har kvar. PC har en ytterst svag doft av något jag klassar som kemiskt, COSRX doftar knappt något alls, ingetdera stör mig det minsta. Jag upplever sällan problem med doftsatta produkter så länge de inte doftar direkt äckligt, alkoholstinnt eller bara överparfymerat, men är man känslig så är det bra att veta huruvida en produkt doftar. Men där de två verkligen skiljer sig åt är upplevelsen. Jag har länge varit ett stort fan av Skin Perfecting 2% BHA Liquid, jag har köpt om flera gånger, kallat den hjälteprodukt och gett den Holy Grail-status, och nu är kärlekssagan all. Helt plötsligt har jag noll tolerans för den klibbiga, snudd på obehagliga texturen som mest känns äcklig på huden, jag kan knappt vänta på att få skölja av ansiktet efter verkningstiden och den fungerar bara inte som den brukade. BHA Blackhead Power Liquid känns silkig och behaglig på huden, det sticker lite vid applicering (det gör för övrigt PC också) men det går över hyfsat fort i båda fallen och är inget som stör upplevelsen.

Ronden går till: BHA Blackhead Power Liquid, tack vare skönare upplevelse och noll klibbighet.

Rond 3: Effekt

Jag använder BHA och andra aktiva ämnen (AHA, retinol) för att jag vill förbättra och jämna ut hudens struktur, minska fina linjer och slippa yttorrhet – jag vill ha en finare hy, helt enkelt. BHA är pålitligt då det sällan medför några ytterligare problem, dock bör man ändå vara försiktig eftersom det är jävligt jobbigt att komma till rätta med en hud som är överexfolierad och vars yta har börjat brytas ned. Ta det lugnt i början och testa helst först på en mindre yta! Så när jag försökte återintroducera BHA efter en längre period med retinol (hade inget behov av BHA under tiden) sa min hy tack och godnatt och gav mig torrflagor på hakan och runt näsan. Inga små heller, jag kunde bokstavligen dra bort dem med fingrarna. Uppenbar grej: retinol sänker hudens sebumproduktion och kombinerar du det med BHA som löser upp sebum i porerna, ja då har du torrflagor deluxe. Dumt av mig, såklart, att inte fatta det, men jag lärde mig en läxa och kombinerar inte längre dessa ingredienser. I det här specifika fallet var det PC jag använde, och det var också här som jag kände att vi inte var en perfect match längre. Jag fattar absolut varför många älskar PC, det gjorde ju jag också förut, men när jag inte får den effekt jag fått tidigare utan istället straffas med sträv hudyta och torrflagor vill jag inte vara med i fanklubben längre. COSRX är behagligare att använda och är mildare överlag, min hy känns silkig efter användning och jo, strukturen är mer utjämnad.

Ronden går till: BHA Blackhead Power Liquid, tack vare bättre effekt.

Vinnaren är: BHA Blackhead Power Liquid! Tronen är störtad, den gamla drottningen är död. Länge leve den nya drottningen!

Paula’s Choice shoppar du enklast hos Skincity, de har även en egen webshopp som skickar inom Europa men senast jag handlade där var frakten så hutlös (€9!) att jag inte gärna rekommenderar det. Skincity är en av Sveriges bästa butiker och jag gynnar hellre dem. COSRX säljs hos samtliga shoppar jag tipsade om här, det är inga dyra produkter det handlar om (min flaska på 100 ml kostade 148 kr) och frakten är ofta gratis.

27 kommentarer

 1. Kan inte annat än att hålla med, förutom att jag ser bättre resultat med BHA Blackhead Power Liquid så sjunker den in huden betydligt snabbare.
  PC:s variant ligger kvar som en kladdig hinna i flera timmar! Vilket har gjort att jag undviker den helt dagtid.
  Jag upplever bäst effekt av att använda BHA dagtid, eftersom jag producerar mer sebum och sminket förmodligen täpper till porerna något. Jag är väldigt nöjd över att jag hittat ett bättre alternativ

  Gilla

 2. Tack för jämförelsen! Använder PC själv och har också börjat störa mig på klibbigheten, bra att det finns ett alternativ.

  Off topic, var du på Mall of Scandinavia igår (lördag) förmiddag? Om det var du jag såg så tycker jag att du såg lika cool ut som jag föreställt mig.

  Gilla

 3. Du är så BRA! Och gör mänskligheten lite snyggare ❤ En BHA-fråga! 🙂 Hur länge lämnar du produkten på huden? Du skriver ovan att syran kräver en stund för att neutraliseras. Så jag ska först rengöra, sedan applicera (jag kör PC-varianten) och vänta en stund innan jag kör resten av serum/kräm-rutinen? Hur länge ska man vänta?

  Gilla

  • Jag undrar samma sak! PC skriver ju själva att det bara är att fortsätta kladda på resten av produkterna (BHAn behöver inte ens torka in enligt dem) så kalla mig förvirrad. Jag har kört rengöring, ansiktsvatten, BHA liquid, serum, kräm. Enlighten me please på rätt sätt att göra! Google is not my friend i detta.

   Gilla

   • Är det ett pH-neutraliserande ansiktsvatten eller en fuktgivande toner? Aktiva ingredienser ska helst ligga så nära huden som möjligt, så applicera hellre BHA direkt efter rengöring.

    Gilla

 4. Jag använder M Picauts Hydrating Water så fuktgivande skulle jag gissa?

  Älskar att du så generöst delar med dig av din kunskap och svarar på allsköns konstiga frågor här. Du är grym!

  Gilla

 5. Halloj! Jag tycker det låter underbart med ett alternativ! Står inte alls ut med kladdet. Speciellt inte nu i lite värme. Men! Hittar inte denna guldklimp av hudvård. Kan någon länka till en sida ? (Har kollat alla på dina länkar fröken) kraaaam

  Gilla

 6. Köpte på enay nu. Har tidigare varit lite osäker på paypal men det var ju jätteenkelt. Längtar tills den kommer!!!!

  Gilla

 7. Alltså detta att direktlänka till ett ställe med PayPal… Fasen vilken enabler du är. Går ju inte att låta bli. Använder Pixi Glow Tonic bl a för tillfället och förstår jag det hela rätt om det ska på före i så fall?

  Gilla

 8. Hallå! Ser att du skriver att du inte kan vänta tills du får skölja av, detta kanske är en tokdum fråga men är det meningen att man ska skölja av? Hade helt missat det i sådana fall…

  Gilla

  • Ingen tokdum fråga alls! Jag tycker att texturen på PC:s BHA är så klibbig att jag inte vill ha kvar den på huden, alltså sköljer jag av den efter 20 minuter. Nu använder jag den inte längre, men ja.

   Gilla

   • Kommer med ännu några eventuellt tokdumma frågor… Men hur gör du med övriga BHA eller AHA (t.ex. från COSRX)? Sköljer du av även dem (och isåfall bara med vatten, eller använder du även en rengöring?) eller applicerar du nästkommande produkter utan att skölja av? Har nyss fått hem båda och blev nu fundersam på detta.

    Annars; GRACIAS, du är grym!

    Gilla

 9. Tusen tack för detta inlägg för någon som bara använder Paulas Choice i sin hudvårdsrutin.

  Jag behöver verkligen BHA-syra pga ojämn hud, gamla acneärr och inåtväxande hårstrån l ansiktet (flera hormonproblem), men jag har haft enorma problem med att få PCs BHA-syra att fungera.

  Jag har torr och yttorr hud men är extremt acnebenägen, tål ingenting. 😦

  Så gelformulan på 1% var lagom och perfekt när jag beställde de små provpåsarna från EU-shopen (annars köper jag allt från Skincity.se, priserna är i stort sett detsamma och man slipper den hutlösa frakten.
  Ofta har jag passat på att beställa när Skincity.se har rabatter/erbjudanden och fått det ännu billigare).

  Men när jag beställde en stor flaska med1% BHA-syra i gelformulan så smulade den sig i ansiktet, det gick inte ens smörja in serum, boosterolja och ansiktskräm utan att BHA-gelen ”smulade av sig” från ansiktet.

  Jag kunde endast använda den på kvällar då sminkningen blev helt förstörd. 😦
  Fick absolut noll hjälp från Skincity angående detta.

  Beställde BHA-syra i lotionformula som skulle vara bra för torr hy. Mitt ansikte exploderade av finnar och pormaskar och formulan var vidrigt klibbig och äcklig!
  Ansiktet blev helt förstört av något jag inte tålde i formulan. Ännu en gång ingen hjälp av Skincity. 😦

  Nu har jag den flytande BHA-formulan i 2% som egentligen är för stark, så jag kan inte använda den så ofta som jag behöver. 😦

  AHA-syra har jag testat men det tål inte mitt ansikte.

  Det värsta är att Skincity inte har sagt ETT ENDA ORD om att vänta 20-30 min efter BHA-syran innan man lägger på resten av produkterna.
  Då är det inte undra på att det inte hjälper ett dugg längre.

  Dessutom hade jag kunnat behålla gel-formulan på 1% om jag hade vetat att jag kunde skölja av det efter 30 min och SEDAN använda toner, serum, boosterolja och ansiktskräm + ev smink. 😦

  Gilla

  • Jag tror inte att Skincity är medvetna om det eftersom Paula Begoun själv säger att man inte behöver vänta mellan applicering av aktiva ingredienser. Det är inte ett försvar, bara en möjlig förklaring – men oavsett vilket är det väldigt tråkigt att du inte fick någon hjälp.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s