Masterclass: chok chok

masterclass-ny

Chok chok

Ett onomatopoetiskt (ord som imiterar naturliga ljud, t ex mjau, kuckeliku, bang) uttryck som syftar på hur huden känns och ser ut när den är riktigt återfuktad och liksom studsar tillbaka när man trycker lätt på den. Jag säger onomatopoetiskt men kan inte veta säkert eftersom jag tyvärr inte talar koreanska, det är endast baserat på min research. Dess bokstavliga betydelse är ”fuktig”.

För att uppnå chok chok-effekten behövs fukt, såklart, i form av en bra fuktkräm – men framför allt något ocklusivt ovanpå fuktkrämen för att låsa in all den goa fukten. Det är här nattmasken, eller ”sleeping pack” kommer in som en deus ex machina! Bland ingredienserna hittas ofta mineralolja eller petroleum, vilket jag personligen undviker då min hy inte gillar det, eller olika silikoner. Gemensamt för dessa ingredienser är att deras molekyler är för stora för att penetrera hudens lager och lägger sig istället på hudytan och skapar en skyddande barriär, och eftersom de inte kan penetrera ska de i teorin inte irritera huden. Sen är ju allas hud olika och vad jag reagerar på kan passa en annan som handen i handsken.

Exempel på bra sovmasker är min favorit från Sulwhasoo, som visserligen är dyr men ljuvlig, och Misshas snigelmask. Jag har också nyligen shoppat på mig Ultimate Moisturizing Honey Overnight Mask från COSRX som jag hoppas ska ge mig riktig chok chok-hy!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s