Masterclass: c-vitamin

masterclass-ny

Idag tänkte jag prata lite om c-vitamin, en av de tre bästa knepen mot för tidigt åldrande (de andra två är retinol och SPF), och försöka förklara skillnaden mellan de vanligaste varianterna. Jag älskar c-vitamin!

 • Ascorbic Acid (L-AA, askorbinsyra)

Den renaste och starkaste versionen av c-vitamin, ökar hudens kollagenproduktion och har ett visst inbyggt skydd mot UV-strålning. Nackdelen är att det är instabilt, börjar oxidera fort och kan irritera huden. Har den klassiska metalldoften.

 • Magnesium Ascorbic Phosphate (MAP)

Vattenlöslig, icke-irriterande och stabilt derivat av c-vitamin. Har samma kollagenboostande effekt som L-AA men fungerar i lägre styrka. MAP är ett bra val för känslig hy eftersom det inte exfolierar lika effektivt.

 • Tetrahexyldecyl Ascorbate

Stabilt, oljelösligt, snällt derivat. Eftersom det är oljelösligt har det dock inte samma förmåga som vattenlösliga derivat att tränga ned i huden, och då är frågan hur pass effektivt det verkligen är? Används ofta av märket Medik8.

 • Sodium Ascorbyl Phosphate

Har visat sig vara effektivt mot acne och acneärr, stabilt, bra antioxidant, kollagenboostande samt konverteras till L-AA i huden. Oxiderar ej.

9 kommentarer

 1. Jag har ganska nyss upptäckt C-vitamin och vilket godis det är för huden! Har du några produktrekommendationer till varje punkt du nämner? 😉 Jag använder Serum C från Maria Åkerberg men lyckas inte riktigt hitta det du skriver om på baksidan av flaskan.

  Gilla

 2. Hej hej.
  Tack för ett informativt inlägg om C-vitamin!
  Ha en fin fin söndag.
  Allt gott//Jeanette Jinhee

  Gilla

 3. Jag har funderat på att testa någon från The Ordinary så har kikat på Ascorbyl Glucoside Solution 12% samt Ascorbyl Tetraisopalmitate Solution 20% in Vitamin F men har lite svårt att bestämma mig.
  Eller också kanske jag borde kika på de asiatiska varianterna.

  Gilla

 4. Är på jakt efter nytt c-vitamin serum (gillar ingrediensen, men har inte hittat någon HG ännu) – vilken är din favorit so far…?

  btw: Håller med dig om Ordinarys suspensions galna konsistens, gillade Vitamin F-varianten bättre, men vet inte om den gav så mycket effekt…

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s