Konsumtion, KonMari och den koreanska tiostegsmetoden

När jag började leka med tanken att starta upp en ny blogg kände jag direkt att jag ville fokusera på dels hudvård (pga kul) och dels de ämnen som jag tycker är viktiga: konsumtionskritik, feminism, antikapitalism, utseendehets (pga nödvändigt). Idag tänkte jag ta upp något som har legat och gnagt ett tag, nämligen vurmen för den så kallade ”koreanska tiostegsmetoden”, men jag återkommer till det längre ner i inlägget – först det här:

Konsumtion i sig är inget dåligt. Vi behöver konsumera för att hålla igång marknadsekonomin och så blir vi ju glada av det. Visst känner vi en en flyende lycka när vi drar vårt plastkort och får en liten randig påse i utbyte. Omedelbar tillfredsställelse! Men när vi står vid samma kassa bara några dagar senare för att handla fler läppstift bara för att vi gillade det första så mycket? Haultänkandet, gotta-catch-‘em-all-beteendet? Jag vet precis hur det är och hur lätt det är att dras med i vansinnet! (Jag använder läppstift som exempel för att det är den värld jag är bekant med, det är inte för att ställa kvinnors konsumtion mot mäns konsumtion. Att köpa en ny bil varje år eller byta…eh, golfklubbor oftare än jag byter BH är vidrigt om nåt.)

Kimberly Clark, queen

Jag rensade nyligen mitt badrumsskåp enligt KonMarimetoden, som extremt kortfattat går ut på att städa bort föremål i hemmet efter principen hur glad det gör en, inte hur användbar saken är. (Ett separat inlägg om det kommer!) Det blev rätt tomt. Och skönt! Jag behöver inte tio serum, fem essencer, två ampoules, fyra toners och sex fuktkrämer – och sannerligen inte i en och samma rutin. Det gör ingen! Vilket leder mig till nästa punkt:

Alla koreanska kvinnor använder minst tio olika produkter i sin hudvårdsrutin! Mer är bättre!

Nej. Sluta. Det där är en myt skapad av hudvårdsindustrin för att sälja på oss mer produkter som vi inte ens visste att vi behöver. Jag gick själv på myten och överlastade huden med allsköns produkter, men det var först när jag skalade ner och plockade russinen ur kakan som min hy verkligen förbättrades. Shoppa smart och tänk efter före.

constant-vigilance

5 kommentarer

 1. Gillar verkligen din nya blogg (gillade den tidigare också, genom åren har jag skalat bort fler och fler bloggar från min läsning men din höll jag kvar vid 🙂 och du skriver om precis det jag känner också. Kämpar med att sluta handla kläder, har slutat köpa så mycket läppstift etc och försöker använda det jag har (i styleonfile-stil, måste använda upp saker innan det tillåts köpas nytt) och jag är väldigt sugen på att köra KonMari-metoden när jag samlat alla mina ägodelar i min egen lägenhet till hösten.

  Tittade på ”what would Jesus buy?” igårkväll och tänkte titta på ”surplus: terrorised into being consumers” ikväll. Och Kimberly Clark = queen, YAS Queen 😀

  Gilla

 2. Så sanna ord. Vi blir så matade med att vi ”ska ha” så mycket. Både av varandra (bloggar, sociala medier osv) men även av industrin. Jag använder nu religiöst mina få utvalda produkter och har stannat med samma produkter en väldigt lång tid. Min hy har aldrig mått bättre! Och jag känner mig inte lika överväldigad av alla produkter som bara ÄR där i mitt hem.

  Har Kondos bok, men har inte läst den än. Måste!

  Gilla

 3. Alltså, när Kimberly Clarke ba ”consuerism as a value has started to replace other values that we used to cherish, such as morality and logic”. jag skrattade när hon sa det för att det är så jävla SANT, men sorligt.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s