Mikroplaster och media

Visst minns ni masshysterin i media för något år sedan när det kom fram att mikroplaster var extremt dåligt för miljön och att vi genast måste fasa ut dem? Den största skulden las på hygienprodukter i allmänhet och olika skrubbprodukter i synnerhet, produkter som främst kvinnor använder. Media är ju som bekant aldrig främmande för att skuldbelägga och demonisera kvinnor! Nu har det dock kommit fram att den största källan inte alls kommer från hygienprodukter utan *trumvirvel* bildäck och konstgräs.

Många känner till plastens negativa effekter på havsmiljön – men den största källan är en doldis. Det är nämligen våra bildäck.

Det är Svenska Miljöinstitutet som har kartlagt källorna för mikroplast, där den absolut största källan utgörs av väg- och däckslitage. Med hästlängder. Mängden mikroplastpartiklar från trafiken uppskattas till 13 500 ton per år. Långt därefter kommer granulat från konstgräsplaner med under 3 900 ton.

Hur mycket nedskräpningen står för finns det inga siffror på, men den är också en stor källa. Utsläppen från hygienartiklar, något som oftast får stor uppmärksamhet i media, står för i sammanhanget blygsamma 66 ton.

ETC

confused

Jag vill inte låta som en konspirationsteoretiker, men är det inte märkligt att undersökningen inte fått större genomslag? Kan det bero på att bovarna i sammanhanget främst är manligt kodade intressen som fotboll och bilar?

interesting

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s