Läsarfråga: överexfolierad hud

que

Hej! Önskeinlägg! Hur man kommer till rätta med en överexfolierad hud… 🙄👋

– Lisen

Aj. Att överexfoliera huden är tyvärr lätt gjort, särskilt när man blandar olika syraprodukter. Jag har själv varit nära ett par gånger och har nu lärt mig att upptäcka tecknen på överexfoliation: blank, plastliknande textur, rodnad, irritation, strävhet, torrhet och flagande hy. Hudens barriär ska man vara försiktig med!

Det första du bör sluta med, om du inte redan gjort det, är alla typer av exfoliering tills huden har läkt helt, något som kan ta ett par veckor till månader i värsta fall. Skala ned rutinen till minsta möjliga för att inte riskera ytterligare irritation, skippa löddrande rengöringar, alkoholstinna produkter och satsa istället på milda grejer utan aktiva ingredienser. Här kan ceramider vara bra att kika närmare på! Ceramider är fettmolekyler som förekommer naturligt i hudens cellmembran. Om hudcellerna är kakelplattor så är ceramiderna murbruket som håller allt samman, och precis som med allt annat (typ) så minskar de med åldern. Den goda nyheten är dock att ceramider kan tillsättas utifrån, i serum- eller krämform, och därigenom hjälpa huden att stärka dess barriär och boosta fuktnivåerna. Krämer med ceramider är t ex Beauty of Joseon Dynasty Cream, COSRX Honey Ceramide Full Moisture Cream, Paula’s Choice Calm Redness Relief Moisturizer för normal/torr hy samt Dr Jarts Ceramidin-linje.

Glöm inte bort solskydd – och tålamod!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s