Masterclass: retinol

masterclass-ny

Retinol är namnet på hela vitamin a-molekylen och kan även heta retinyl palmitate, retinaldehyde, tretinoin eller isotretinoin (de två sistnämnda är läkemedelsklassade och får endast skrivas ut av läkare). Det är en antiinflamatorisk och cellkommunicerande (cellen blir alltså tillsagd att skärpa sig och bete sig som en normal cell istället för en skadad eller gammal cell – fan vad kroppen är fantastisk ibland) ingrediens som är perfekt för åldrande eller solskadad hy samt acne. Nackdelarna är att huden kan bli väldigt torr till en början, högre doser än 0,5-1% kan orsaka rodnad och fjällning, och man får absolut inte vistas i solen utan lämpligt skydd, därför sparar jag retinol till natten. Det är heller ingen dum idé att vänja in huden: börja med ett serum eller kräm ett par gånger i veckan för att sedan gå upp till varannan kväll och sist varje kväll.

6 kommentarer

 1. Funderar på att ge retinol i julklapp till min mor. Den enda hudvård hon har är ögonkräm och hudkräm från L300 som hon köper på apoteket. Kan du rekommendera någon retinol för nybörjare?

  Gilla

  • Ja, The Ordinarys Granactive Retinoid 2% Emulsion (hette tidigare Advanced Retinoid 2%). Den är mild men ändå effektiv och perfekt för nybörjare. Släng med ett solskydd åt mamma också!

   Gilla

 2. Jag har införskaffat nämnda The Ordinary-retinoid efter din eminenta recension och undrar nu när den ska på? Allra underst eller kan man med fördel ha ngt under?

  Gilla

 3. Vilken produkt skulle du säga ger mest per krona om man har en hud som redan är van retinol? Har tidigare testat PCs 1% retinol booster och Beaute Pacifique super 3 booster. Gillar den sistnämnda bäst av dessa.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s