Läsarfråga: help a sista out!

que

Hej Des!

Har följt din blogg i flera år nu och måste säga att jag älskar dina no-bullshit recensioner och din approach till hudvård. Är en 24-åring med lite hudproblem som jag behöver få bukt med och eftersom du är min hudvårdsgud så vill jag gärna höra din åsikt.

Min hud i dagsläget: dehydrated combination, med en del tilltäppta porer. Min hud är ändå relativt bra i dagsläget om jag jämför med tidigare, fick en extremt obalanserad hy efter byte av p-piller men fick någorlunda bukt med den tack vare min nuvarande hudvård. Använder rengöring (2,5% Benzoyl Peroxide), aktivator (5% Benzoyl Peroxide), fuktkräm, ansiktsmask och solskydd från DAHL skincare på rekommendation av Acnespecialisten där jag tidigare gått på ansiktsbehandlingar.

Nu till problemet.

Min hy verkar ha blivit väldigt känslig mot aktivatorn. När jag började använda aktivatorn var jag tvungen att vänja in huden under en period och det funkade fint (från ca 3h/dag/var tredje dag till hela natten/var tredjedag). Nu börjar huden klia och bli röd/irriterad/SNUSTORR efter endast 3h och då max 1 gång i veckan. Enkel lösning på problemet; sluta använda aktivatorn, right? Men så enkelt ska det ju inte vara, problemet är att de tilltäppta porerna och finnarna gärna vill gå bananas utan något som håller de i shack. Slutar jag använda arktivatorn har jag ett visst hudproblem, fortsätter jag använda den har jag ett annat. Så vad kan jag göra? Min tanke går mot att byta hudvård helt i och med att jag känner att det jag använder idag inte funkar optimalt och jag har kikat lite på COSRX och BHA men vet inte riktigt hur jag ska börja. C-vitamin låter också ganska lockande. Please help a sista out!

– Anna

Vilken osis du verkar ha! Jag sympatiserar verkligen med dig, för jag vet hur det är att utkämpa ett krig på två fronter. När jag läser din kommentar känner jag spontant att du kanske ska sluta helt med aktivatorn eller åtminstone trappa ned användandet och sedan fasa in lite mer hudvänliga produkter. Du behöver jobba med hudens fuktnivåer och reparera barriären, vilket tyvärr inte görs i en handvändning – men det finns såklart hopp! Du nämnde att du är intresserad av COSRX och då utgår jag från deras produkter i mina rekommendationer.

För fukt:

 • Advanced Snail 96 Mucin Power Essence: lugnar rödhet som ingen annan produkt jag vet, härligt slemmig och svalkande
 • Centella Water Alcohol-Free Toner: lugnar och lindrar, spreja frikostigt mellan lagren
 • Advanced Snail 92 All in one Cream: som sista steg innan solskydd eller på gene hand

För exfoliering:

 • BHA Blackhead Power Liquid: kan jag ens leva utan?
 • One Step Pimple Clear Pads: har inte testat dessa själv, men låter väldigt lovande

Aktiva som c-vitamin skulle jag vänta lite med i nuläget, det hinner du introducera längre fram. 🙂

5 kommentarer

 1. hej! ett tips från en annan benzoyl peroxid-användare är att trappa ner användningen till att bara låta den sitta på huden i 5-10 min, inte mer än så, och sedan skölja av. då minimerar en irritationen men får ändå de bra resultaten som BP ger. det är tyvärr också det enda som hjälper mot min acne också. jag skulle också skippat rengöringen med BP och bytt till en jättemild rengöring, huvudsaken är att huden kommer i kontakt med BP någon gång per dag, plus ingenting kan torka ut som en harsh rengöring! här är ett jättebra blogginlägg om acne-ämnet nr1: https://simpleskincarescience.com/benzoyl-peroxide/
  och tack Des för en jättefin blogg!!!!

  Gillad av 1 person

  • Bra tips! Rengöringar med aktiva ingredienser är egentligen meningslösa eftersom de inte stannar på huden tillräckligt länge för att göra någon nytta. I värsta fall torkar de bara ut.

   Gilla

 2. Håller med ovanstående – testa att lägga BP som en mask typ. Annars ta bort BP-rengöringen och använd bara ”medicinkrämen”. Och koppla på mycket återfuktning! Kör koreanskt/asiatiskt med tunna lager fukt. Din rutin ser rätt ”torr” ut?

  Gilla

  • Tusen tack för alla tips!!!
   Ja, min rutin är rätt torr känner jag. Har inte vågat gå ifrån rekommendationerna jag fått tidigare i och med att huden blev så mycket bättre i början men nu när de tilltäppta porerna inte längre är ett stort problem så känns det dags att jobba med fukten mer.

   Har beställt produkterna från COSRX du tipsade om Des, tänkte att jag börjar med att trappa ner aktivatorn som Linnea tipsade om och introducera COSRX lite smått. Vilken/vilka bör jag börja med?

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s