Om parabenparanoia, ”detox” för huden och annat trams

Det finns nog ingenting som får mina ögon att rulla upp mot taket som när jag läser dravel som späder på folks obefogade rädsla för parabener eller att man kan ”detoxa” huden. Senaste numret av Plaza Kvinna lyckades göra mig så där gött irriterad (och lite trött) igen.

woofuckery-01

Faksimil Plaza Kvinna 01/18

MYT: Du kan avgifta kroppen med att dricka juice!
FAKTA: Din kropp har redan ett perfekt avgiftningssystem, det kallas lever och njurar. Det enda som händer i kroppen när du dricker stora mängder juice är att du får springa på toaletten oftare.

woofuckery-02

Faksimil Plaza Kvinna 01/18

MYT: Det är farligt med parabener, mineraloljor och silikoner!
FAKTA: Parabener är säkra konserveringsmedel, mineralolja har för stora molekyler för att kunna tränga ned och ”göra skada i huden” och silikoner är harmlösa.

Jag önskar verkligen att vi kunde lämna detta woofuckery bakom oss, men så länge svensk skönhetspress envisas med att skriva tramstexter som utdragen ovan så kommer jag att fortsätta stånga pannan blodig. Jag har hellre parabener i min fuktkräm än mögel (sånt som händer när man vägrar konserveringsmedel), jag gillar silikoner i min foundation eftersom det ger bra glid och fin yta, och fast jag inte är superförtjust i mineralolja blir jag typiskt tonårstrotsig så fort någon trädkramare upprört hojtar om hur ~fArLiGt~ det är.

Dermatologen dr Sam Bunting har gjort en video om just den här myten om att huden kan detoxas, och jag vet i alla fall vem jag väljer att lyssna på. Hurra för vetenskap!

2 kommentarer

  1. Amen sister!
    Mineraloljorna ligger ju bara på huden så att dom gör ju egentligen ingenting 🙂 kan dock vara lite porkloggande för de som är aknebenägen hy! Men jag är helt med dig i parabenfrågan :)!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s