Svaren från frågestunden!

ask-the-witch

Inlägget är illustrerat med bilder på min favorithäxa Baba Yaga och hennes hus, uppallat på kycklingfötter.

Hurra! Frågestund!
1: Hur skulle du göra med AHA. Låta den verka en stund som man gör med BHA eller tjoffa på nästa produkt direkt?
2: Vilka behandlingar/ingrepp har du testat? Typ dermapen, fillers,botox, fransförlängningsgrejs och såna däringa saker..?
3: Alltså hur vet man om huden mest behöver fukt eller fett? Jag är SÅ torr och tycker huden känns några stl för liten på morgonen om jag inte sovit med Beaute Pacifique-fuktmasken (HG!) Är det ännu mer fett den vill ha eller ska jsg satsa på 17 lager fukt ist (vilket är roligare pga roligt att greja med ansiktet)?

– Cecilia

1. Jag låter AHA sjunka in i huden bara, ingen väntetid.
2. Jag har testat Dermapen två gånger och fyllt överläppen med Restylane två gånger. Om jag hade tid och råd skulle jag gå på diverse behandlingar jämt!
3. Varför inte båda? Fett till natten och fukt på dagen.

Hur blank är för blank (så att säga, om man överanvänt syror)? Eller var går gränsen mellan glow och skada?

Tycker att vissa partier i panna/näsa är lite för blanka i visst ljus. Har dock tagit det lugnt med syror (även haft uppehåll på flera veckor) i flera månader och har inga andra symptom.

Känner mig dock lite paranoid att det inte står rätt till inför att jag tänkte prova retinol.

– norrlanning

Din hud låter fantastisk, njut!

Yeey! Den här bloggen är ju bara bäst!

Min lite konstiga fråga… vet du om det finns något bra läppbalsam med spf som inte smakar så där äckligt som spf kan göra?

Har just nu apolivas och det smakar verkligen illa om läpparna med den på 😉

Vet inte ens om det går att svara på det här, men jag chansar

– Johanna

Oj, ingen aning faktiskt.

baba-yaga-05

(Källa)

Hej!
Jag undrar vilka bloggar du följer.

– Mia

Den enda skönhetsblogg jag läser (sedan min BFF Sanna la ner) är Into the Gloss. Bra mix mellan blogg och livstilsmagasin, plus att jag har plockat upp så många matnyttiga tips där. Jag läser även Go Fug Yourself och Celebitchy, och olika skönhetsforum på Reddit såklart!

Hej!
Tänkte höra vad du använder för dagkräm och nattkräm? Eller mer som sista steg på morgon/ natt.

Känner ibland att jag är ute efter någon som är mer aktiv under dagen men vet inte om man behöver det..

– Maria

Spara aktiva grejer till natten istället och kör mer basic på dagen. Jag använder vanligtvis Toleriane-krämerna från La Roche-Posay, men nu testar jag Jelly Cream från J.One.

Vart går din gräns för att använda AHA/BHA på sommarhalvåret? Och vad tycker du att man ska ersätta de goa exfolierande syrorna med om man tar en paus när solen lyser på som mest?

– Linnea

Jag kör på som vanligt men är extra noga med solskyddet. YOLO!

Hur tänker du kring spf i dagkräm/smink? Föredrar du att ha separat solskydd? I så fall, varför?

– Ester

På sommaren använder jag alltid ett separat solskydd, nu på vintern är jag slappare. Dels för att jag jobbar natt och knappt ser dagsljus de nätter jag är i tjänst, dels för att rätt dåligt med sol överlag i nuläget. Jag tycker att dagkräm och foundations med integrerat solskydd generellt är bra, nackdelen är att man sällan applicerar de mängder som krävs för att uppnå utlovat skydd.

Vilken ingrediens ska jag titta efter i första hand när det kommer till rynkig hud? Tänk gammal söndersolad hud

– Sara

Retinol! Finns inget bättre för solskadad hy.

Så kul med frågestund!

Jag skulle vilja veta mer om hur du tar hand om huden på kroppen. Skrubbar, smörjer? Och med vad i så fall? Tips till fötter, händer och nagelband?

Jag älskar hur huden känns när jag varit duktig och smörjt och oljat och fixat men jag är så laaat… Kanske sitter du inne med några snabba, enkla kroppsvårdstips?

Älskar din blogg! ❤

– Caroline

Jag har torr hud med Keratosis Pilaris (aka gåshud) på armarna, så jag skrubbar ett par gånger i veckan med skrubbhandske och Bionic Body Polishing Masque från Exuviance (den är ganska dålig, köp inte), alternerar insmörjning mellan La Roche-Posay Lipikar AP Baume och Exuviance Re-Texturing Treatment – och så badar jag nån gång i veckan! Händerna får sitt med Love and Light från LUSH, fötterna smörjer jag med salva från CCS och naglarna oljas in dagligen, favoriten kommer från Apoliva Ört & Natur.

Hej! Tack för en grym blogg! Jag undrar vad du tycker om essence water? Ger det ngt tillsammans med toner och serum eller kan det ersätta någon av dem?

– Sofia

Jag använder inget essence water själv men vad jag har läst kan det ersätta din toner.

baba-yaga-02

(Källa)

Hej!
1. Tips på några goa fuktmask/sovmasker? Gärna som inte är överparfymerade (har du aldrig problem med parfym i hudvård?)
2. Favoritnagellack just nu?
3. Topp tre drömresmål där du inte varit tidigare?

– Elin

1. Paula’s Choice Skin Recovery Hydrating Treatment Mask är trevlig att sova med! Jag har sällan problem med parfym i hudvård, dock tycker jag att det är onödigt.
2. Olivgröna Last Queen of Egypt från H&M Beauty. Överlag är nagellacken från H&M suveräna.
3. Hebriderna, Japan och Nya Zeeland.

1. Har du testat verktyg för ansiktsmassage? Jade roller m.m.? Vad är din åsikt?
2. Vilka är dina favoritställen att shoppa k-beauty?
3. Har du testat någon japansk skönhetsprodukt som du gillar?

Tack för en bra blogg! En av få jag orkar följa p.g.a är inte köphetsande!

– Jennifer

1. Nej, men jag är sugen på en jaderoller!
2. eBay pga priserna.
3. Det jag har testat från Hadalabo har varit bra.

Vad är egentligen skillnaden mellan essence och toner? Kan man använda bara den ena eller den andra, sen serum och till sist kräm eller går man miste om ett viktigt steg då?

– Sandra

En essence är tunnare än en toner, men jag skulle knappast kalla det ett nödvändigt eller ens viktigt steg. Jag använder dock en i alla fall pga extra.

AHA och BHA! Hur ofta? Använder nu BHA en kväll, AHA nästa kväll och sen en kväll paus dvs ca 2 ggr i veckan per syra. Vågar man köra oftare eller blir det risk för överexfoliering?
Och när vet man att man kört på för mycket?
Använder AHA och BHA från COSRX om det är till någon hjälp!

Tack för alla tips förresten, skickade in en läsarfråga för någon månad sen där jag fick en massa hjälp och måste bara säga att det var länge sen min hy såg så fin ut. Du är bäst!

– Anna

Din rutin låter jättebra, det är så lätt att förivra sig när det gäller syror – och här talar jag av egen erfarenhet. Det syns på huden när den är på väg att bli överexfolierad eftersom den kan bli blank, knottrig, stramande och allmänt irriterad.

baba-yaga-03

(Källa)

Vilka ingredienser/produkter/företag bojkottar du och varför?

Har du någon favorit bland alla frågor du fått tidigare (nått som vart extra kul att svara på)?

Jag har pormaskar på näsan som jag inte blir av med, men jag älskar vad AHA gör med resten av ansiktet, köra BHA och AHA parallellt eller byta till BHA (väldigt torr, känslig hud)

Jag är väldigt torr och får lätt eksem om jag låter huden torka ut, så i perioder (vintern) kan jag behöva smörja mig upp till 4 ggr per dygn. Har du tips på en bra produkt för att fixa lite extra fukt på tex jobbet?

Hur ser din hudvårdsrutin ut för kroppen?

– Madde

1. Smith & Cult, Benefit, The Ordinary och nu senast Skincity eftersom de inte har tecknat kollektivavtal för sina anställda.
2. Den om dåliga förpackningar längre ned, blir orimligt provocerad av usel design.
3. Använd BHA bara på näsan! Den är idealisk för pormaskar.
4. La Roche-Posay serie Toleriane, finns inget bättre för känslig hud.
5. Extremt basic. Duschkräm, en skrubb ett par gånger i veckan och valfri lotion.

Retinol…. dina bästa tips och trix! Har precis börjat ”skola in” en 0.025% kräm köpt på ett spanskt apotek. Har noterat att du (numera) använder Retinol från etablerade märken och inte Retinol från Spanien/Thailand som i Sverige kräver recept, någon särskild anledning?

– Anna

Det var enklare att köra på retinol i traditionell serumform istället, och så ser jag mycket bättre effekt med mindre biverkningar. Mitt bästa tips är nog att skynda långsamt och återfukta i massor!

Finns det någon bra kräm/serum för att bleka ärr i ansiktet? Jag gjorde en IPL-behandling och fick ett fult brunt märke efteråt som stör mej mer än det jag gjorde behandlingen för tyvärr. Fick en vätskande blåsa på hakan som lämnade detta ärr efter den läkt. (Vet att jag måste vara extra försiktig i solen nu så det inte blir mer pigmenterat)

– frokenfrodig

Dermaceutic har en kräm som heter Yellow Cream, den är specifikt för ditt problem. Jag har inte testat den själv men Dermaceutic är ett riktigt bra märke överlag.

Hej!

Älsar din blogg och har följt dig i många år.
Har du nåt bra tips på lugnande produkter för en 40 +. torr, känslig och lätt blossande hud. Jag kör mycket Paulas choise, men skulle vilja testa nåt annat.

tips på bra ögoncreme som tar bort svullnad, rynkor och mörka ringar. Har testa Verso men fick en riktigt elak allergisk reaktion av den.

tack

– Linda

Det låter som att du behöver sniglar! Mizons Snail Recovery Gel Cream är både snäll och lugnande och hjälpte min hud när den var stressad tidigare i höstas. Vad gäller ögonkräm föreslår jag Beauté Pacifique.

Vilken är den sämsta förpackning du stött på?

Mina hatobjekt är nästan alla från Nimue eftersom det är typ halva innehållet kvar när man inte får ut mer på avsett sett utan får ta till sax etc och clarins mineralpuder som av outgrundlig anledning är innesluten i en två gånger så stor genomskinlig plastkub vilket inte direkt underlättar transport eller förvaring.

– Veronica

För några år sedan testade jag en ögonkräm från Vichy, typ LiftActiv eller nåt. Innehållet var inte särskilt bra, men förpackningen…så jävla sämst! Hur försiktigt jag än tryckte på pumpen flög det ut en klutt stor nog att täcka hela ansiktet. Den flaskan blev inte långvarig här.

baba-yaga-04.png

Från Instagram (@skinwitch.blog)

Jag har massor av frågor! 1. Hur ofta kan en syra fejset med AHA, BHA och PHA? 2. Vilken är din favoritmask/sheet mask? 3. Vilka ställen är det bäst att shoppa hudvård? 4. Ansiktsolja; ja eller nej? 5. Hur vet en om en har ett purgeface eller om en reagerar illa på en produkt och får breakouts?

@blackieflawless

1. Det där beror på din hud, är den tålig kan du behandla den oftare. Jag använder en AHA 3-4 gånger i veckan.
2. Älskar Codage Micro-Peeling Mask och skulle sälja min själ för ett aldrig sinande lager.
3. Vad har du för budget? Vill jag komma billigt undan är eBay givet, annars gynnar jag gärna Skincity, KICKS, SKINiD, och Bangerhead.
4. Min hud reagerade mot ansiktsolja förra året och jag slutade bums. Om du gillar det är det dock inte fel.
5. ”Purge” är något du gör på ställen där du vanligtvis får utbrott, i mitt fall t ex är det pannan. Dyker det upp oinbjudna gäster där du brukar ha klar hud är det en reaktion.

Hur länge ska en vänta mellan varje produktlager? Eftersom jag använder typ sjuttiljoner grejer så smackar jag på hejvilt men det kanske förtar effekten på varje enskild produkt

@cesarlove77

Slabba loss, det gör jag.

Ocklusiv kräm! Vilka är dessa? Bra/dåligt? Användningsområde?

@karincicilia

En ocklusiv kräm är oftast en tjockare kräm som du lägger sist av dina lager för att försegla och låsa in. Exempel på dessa är vaselin och Aquaphor.

Hur många olika aktiva produkter är rimligt att ha under en vecka? Har exempelvis BHA, AHA, BHA+AHA kombo, ett serum med retinol, C-vitamin serum och niacinamide+zink badrumsskåpet och är lite lost i att sätta ihop en rutin. Använder såklart inte allt samtidigt 😅 vilka är kompisar och går bra att använda ex samma kväll, eller under en vecka? Borde jag rotera pch ta bort och lägga till? Ursäkta luddig formulering.. Har du något schema för dina produkter eller går du på känsla? Tack för en grym blogg, så välskriven!

@madjak_

Ja, jag har ett schema för när jag använder vad. AHA och retinol varannan kväll, c-vitamin varje dag.

Vad är det egentligen för skillnad på retinol och retinoid? Hur ofta och länge kan man använda retinol/retinoid? Tack för en bra blogg!

@getmetotheshore

Retinol är den koncentrerade ingrediensen medan retinoid är ett derivat. Fördelen med ett derivat är att de är mildare och därför snällare mot huden, dock kan det ta länge tid innan det märks någon effekt. Retinol tänkte i alla fall jag använda tills jag dör.

Använt Paulas produkter och de har varit bra med att hitta balansen för min hy men dock inget mer. Min blandade torra el uttorra hy är ok nu men saknar nått. Dags för ny dagkräm samt serum. Några tips? Paulas redist serum tog slut snabbt

@camilla__k

Kanske skulle testa en syra? RESIST Weekly Resurfacing Treatment är både bra och effektiv.

baba-yaga-06

(Källa)

Hur mycket ska man bry sig om produkternas ordning? Toner-essens-serum är ju det som förespråkas, men man vill ju ha mest aktiv produkt närmast huden. Hur gör man då om det är serumet som är som mest aktivt? Ska man köra på den konventionella ordningen eller ska man strunta i det och klappa tonern ovanpå?
Samt, hur viktig är väntetiden efter syror och C-vitamin? En fråga till! Som jag kom på nu när jag öppnade badrumsskåpet. Jag vet att du gillar Serum Paradoxe. Var i en rutin skulle du sätta den? Jag gillar att lägga den ganska tidigt eftersom den är så tunn, men hindrar den efterföljande produkter från att gå ner i huden? Man ska ju lägga ”vattniga” produkter först och sen oljiga, sägs det.

@bellaborgqvist

Det är lättare för huden att absorbera alla lager om du går från tunnast till tjockast, alltså skulle jag ändå lägga ett aktivt serum i serumsteget. Jag buffrar mina aktiva ingredienser samt hoppar över väntetider, huvudsaken för mig är att de sjunker in ordentligt. Serum Paradoxe skulle jag fortsätta lägga i serumsteget, alla oljor är inte ocklusiva.

Råd om riktigt budgetvänliga kap från apoteket, ICA maxi och City Gross, Lidl och ÖB osv skulle vara kanon! Såg att Simple har kommit till en del ställen. Jag tänkte haffa miccelärvattnet som verkade ha mkt niamicid, men hinner det göra ett dugg om man använder den som sin first cleanse?

@k.furu

Lidl har ju Cien, vars nagellacksremover är den bästa EVER. Har använt den i flera år och köper aldrig nåt annat. De andra butikerna har jag ingen koll på. Det där micellärvattnet lät ju intressant, men nån särskild effekt lär du inte få av niacinamiden.

Vad rekommenderar du för k-beauty ögonkräm? Eller ska en köra på sin vanliga ansiktskräm runt ögonen med? Jag gillar snigel och propolis som innehåll och gärna med så lite doft som möjligt. Och finns det något k-beauty solskydd som du kan tipsa om? Tack på förhand!

@fulmotorik

Jag använder en separat ögonkräm men drar i gengäld upp mitt retinolserum under ögonen. Bentons ögonkräm innehåller tyvärr varken snigel eller propolis men den är i alla fall oparfymerad och tuben är på hela 30 ml. Jag testkörde det här solskyddet från Missha i somras, och gillade. Det är ljust beige i färgen, absorberas fort och ger en silkig yta. Dessutom är det alkoholfritt!

Åh jag har en mängd frågor som jag hoppas du vill besvara 😁
1. Retinol, niacinamedi och vitamin C – till vilken hy och varför? (Vilka hudtyper bör undvika vilka produkter?)
2. Dina favorit ekologiska produkter?
3. Vad tycker du om denna produkt: http://m.asos.com/the-ordinary/the-ordinary-ascorbyl-glucoside-solution-12-30ml/prd/7893765?clr=glucoside&SearchQuery=the+ordinary+ascorbyl+glucoside+solution+12%25.&SearchRedirect=true
4. Vad är din åsikt om hyaluronsyra? Kan det förstöra hyn?
5. Behöver man rengöra ansiktet på morgonen eller räcker vattnet i duschen?
6. Behöver man använda enzympeeling om man använder BHA?
7. Hur ofta kan man använda BHA eller AHA?
8. Vad anser du om squalane och squalene? Vilken är bäst för huden? Kan man använda dem ist för kräm?
9. Vilka är dina favoritmascaror och varför?
10. Kan du tipsa om en rengöring som löddrar men inte torkar ut huden? Gärna eko 🌱

@pramgren

1. Alla kan använda retinol, niacinamide och c-vitamin, det är snarare dosen som gör giftet. Väldigt förenklat kan man säga att retinol jobbar med att reparera skadad hud medan niacinamide och vitamin c är för pigmentering.
2. Jag letar inte aktivt efter specifikt ekologiska produkter. Apoliva Ört & Natur är trevligt dock.
3. Jag tycker inte att någon ska använda The Ordinary.
4. Hyaluronsyra finns naturligt i huden, så nej, det kan inte förstöra den.
5. Känner du att du behöver rengöra ansiktet på morgonen? För en del räcker det med t ex micellärvatten eller en splash med kranvatten.
6. Det är inte samma typ av exfoliering, ibland kan man vilja komplettera t ex BHA med en exfoliering som jobbar mer ytligt.
7. Beror på din hudtyp, men inte mer än ett par gånger i veckan.
8. Squalane finns naturligt i kroppen, främst i lipidbarriären och sebum, där det fungerar som ett smörjmedel för att hålla huden mjuk och smidig. I hudvård används den som mjukgörare.
9. Jag gillar KICKS Daring False Lash Mascara, den gör mina fransar fluffiga och sitter på plats hela dagen.
10. Jag har ingen koll på ekoprodukter, men du kanske skulle gilla en mousserengöring?

baba-yaga-08

(Källa)

12 kommentarer

 1. Ojdå, måste läst fel eller på någon annan blogg. Men du kanske kan hjälpa mig ändå, tex BIOLOGIQUE RECHERCHE har ju en aktiv toner, där de rekommenderar att dutta in tonern. Vet du varför man ska dutta in den istället för att tex dra/svepa den på en bomullstuss?

  Gilla

  • Det kan ju vara så att den är såpass aktiv att man bör vara lite lättare på handen. Jag blöter två bomullsrondeller, kramar ur och häller på lite toner som jag sedan trycker över ansiktet, det tycker jag funkar allra bäst. Obs gäller såklart bara exfolierande toner.

   Gilla

 2. Tack för bra svar! Kul att läsa och massa matnyttigt. Nu blev jag sugen på AHA, vad använder du? Tips?

  Ha en guld dag och tack för en fab blogg!

  Gilla

  • Jag har tidigare använt Biologique Recherche P50, men den är inget för nybörjare. COSRX AHA 7 Whitehead Power Liquid är lite snällare och så vet jag att många gillar Pixi Glow Tonic.

   Gilla

   • Ok, tack. Använder Pixi dagligen men känner som inte av den. Så kanske lite starkare då. Har en rätt tålig hy.

    En annan fråga som kommit upp nu i senare dagar. Hur ställer du dig till Kicks när det verkar kommit fram att de oxå saknar kollektiv avtal? Blir så kluven i detta. Speciellt om man även sen ställer det mot billigare produkter som ska fraktas långt.
    Går det att kontakta Skincity och liknande?

    Gilla

   • Visste inte om Kicks, men om de ingår i samma koncern som Skincity blir jag inte förvånad. Spontant känner jag FÖR I HELVETE SKÄRP ER. Blir så jävla sur att jag inte ens kan formulera nåt bättre.

    Gilla

 3. Baserade det på whinar.se senaste inlägg men när jag läser det igen ser jag att jag kan ha missuppfattade det. De kanske har kollektivavtal men beter sig allmänt illa. Även när man lästs kommentarerna.
  Suck!

  Gilla

 4. Hej! Varför tycker inte du att någon ska använda produkter ifrån The Ordinary? Det är ju ett ganska hypat märke och har många vänner som älskar deras produkter och de låga priserna. Skulle vara intressant att höra hur du resonerar! De har ju lockande låga priser vilket gör att man (jag) ifrågasätter kvalitén eller vad de ”drar ner på” för att kunna ha de priserna de har.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s