Masterclass: PHA

masterclass-ny

PHA är en förkortning av polyhydroxy acid och är, som namnet antyder, en exfolierande syra. PHA kallas också gluconolactone och lactobionic acid.

Skillnaden mot AHA är att molekylerna i PHA är större och därför inte kan penetrera lika djupt som AHA, därför föreslås ofta PHA som ett exfolieringsalternativ för känslig hy eller hud som inte tolererar AHA. Förutom molekylstorleken fungerar syrorna på samma sätt: de jobbar på huden för att lösa upp det ”klister” som binder döda hudceller till ytan och hindrar den fräscha huden under att komma fram, vilket i sin tur ger utseendet en slätare yta och en jämnare ton. Molekylerna i polyhydroxisyran attraherar i sin tur vattenmolekyler som bidrar till en ökad fuktnivå i huden. PHA är också rikt på antioxidanter.

PHA upptäcktes på 90-talet av läkarduon Dr. Eugene Van Scott och Dr. Ruey Yu, vilka senare grundade Neostrata och Exuviance och även ägde patentet på ingrediensen. När patentet gick ut efter 20 år stod det vem som helst fritt att inkludera gluconolactone i sin produkt, där man tidigare fått betala en rund summa för nöjet. (Källa)

Produkter med PHA/gluconolactone: Glossier Solution, Biologique Recherche Lotion P50 och P50W, Exuviance SkinRise Bionic Tonic.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s